Wiosenne kanapki to rewelacyjne śniadanie lub po prostu smaczna przekąska, zwłaszcza wiosną, kiedy organizm przestawia się z trybu zimowego i łaknie nowalijek. Podczas czwartkowych warsztatów kulinarnych przedszkolaki przygotowały wiosenne kanapki. Na stołach zagościły : pomidorki, roszponka, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek ,kiełki i biały ser, żółty ser, wędlina.

Dzieci z dużym zaangażowaniem zabrały się do pracy. Smarowały, kroiły i układały produkty, tworząc na kanapkach wiosenne kolorowe wzory. Powstały kotki, zające, pszczółki, ludziki. Przygotowane kanapki wyglądały naprawdę apetycznie. Miały mnóstwo witamin , ale przede wszystkim znakomicie smakowały. Dzieci podczas zajęć utrwalały znajomość produktów zdrowej żywności, ćwiczyły posługiwaniem się nożem. Zwrócono także uwagę na zachowanie zasad higieny przed przystąpieniem do pracy z jedzeniem.

Takie kulinarne zajęcia bardzo podobały się przedszkolakom i na pewno to nie ostatnie takie zajęcia w grupie „SOWY”.