23 marca 2024 roku przedszkolaki z grupy „Sarenki” obchodziły

DZIEŃ TOSTA

Na początku zajęć dzieci wysłuchały krótkiej historii Tosta, wskazały na piramidzie żywienia pieczywo i dodatki, które można dodać do tostów ( np. masło, ser, szynka, dżem, miód ). Przedszkolaki dowiedziały się, że tosty można jeść na słodko i słono- dzieci wymieniały głównie tosty w opcji słonej i były nieco zdziwione, że można je zjeść z; dżemem, miodem, kremem czekoladowym, a także z owocami. Później dzieci poznały urządzenia, za pomocą których zostaną zrobione pyszne tosty ( toster, opiekacz ) oraz zasady bezpieczeństwa podczas przyrządzania tostów. Następnie po dokładnym umyciu rąk mydłem przedszkolaki przystąpiły do samodzielnego przygotowywania tostów, sandwiczów. Smarowały chleb tostowy masłem, nakładały na chleb żółty ser, szynkę lub smarowały tosty dżemem wg własnego uznania. Na koniec wszystkie dzieci przystąpiły do konsumpcji tego , co same przygotowały.

To był przepyszny dzień, mniam, mniam !!!